
Зерна кукурудзи, нарівні із земляними черв’яками і опаришами, є найпоширенішими насадками для риболовлі на річках і озерах України.
До смачної, з хорошим запахом і яскравим кольором кукурудзі не байдужа більшість риб в наших водоймах. Найголовніші її любителі це, мабуть, короп і амур. Навіть хижа риба буває іноді не байдужа до цих яскравих зерен.
Найпопулярніша серед рибалок, за рахунок своєї доступності, це баночна кукурудза, але також широко використовують варені зрілі зерна кукурудзи і свіжу молочну кукурудзу.
Кукурудза – рослинна насадка що має відмінні характеристики:
- – має прекрасний запах, колір і смак, які так подобаються рибі;
- – завжди є у продажу практично в будь-яких магазинах;
- – відмінно тримається на гачку і на волосі;
- – до кукурудзи можна застосовувати різні ароматизатори (що дає широкі можливості в підгодовуванні риби);
- – при варінні зерен кукурудзи можна добитися різної міри м’якості;
- – низька вартість такої насадки.
Також кукурудза популярна у виді прикормки, її часто додають до прикормки а деколи і тільки нею кормляться.
Яку вибрати кукурудзу в якості насадки для риболовлі?
Якщо говорити про кукурудзу в зернах, то тут є такі варіанти: самостійно зварені зерна кукурудзи, баночна кукурудза і молоді молочні зерна кукурудзи. Розглянемо кожен вид детальніше.
Варена кукурудза в домашніх умовах.
Не дивлячись на те, що в звичайних магазинах і спеціалізованих риболовецьких є широкий вибір вже готової кукурудзи, багато рибалок продовжують самі варити, замочувати і запарювати ці зерна. І в цьому мабудь є свій сенс.
По-перше, є категорія рибалок, які люблять повністю контролювати процес приготування підгодівлі і насадки, та готуються до риболовлі задовго до самої риболовлі.
По-друге, багатьох не влаштовує якість баночної кукурудзи, яка часто буває порізаною, здавленою, дрібною або перевареною. А при самостійному варінні кукурудзи, можна надати їй необхідну жорсткість (м’якість) і додати самий вдалий свій концентратор або барвник. До того ж перед варінням можна відібрати великі зерна кукурудзи на насадку, а дрібні залишити для підгодівлі.
Ну і в третіх при використанні кукурудзи для підгодівлі наприклад коропів, доводиться використовувати не таку вже малу її кількість. А якщо підгодовують місце лову не один день, то відерце вареної кукурудзи може піти спокійно.
Є багато рецептів варіння кукурудзи. Але загальний принцип зводиться до того, що перед варінням зерна кукурудзи необхідно замочувати. Така закваска може проходити від однієї доби до трьох. Причому замочувати можна і в простій воді або наприклад в конопляній заквасці.
Після того, як кукурудза розбухне, слідує процес варіння. Для цього краще використати емальовану місткість або з нержавіючої сталі. Воду, в якій вариться наша кукурудза, можна заздалегідь підсолодити цукром або медом. Процес варіння триває від 30 хвилин до години. Наша кукурудза повинна стати досить м’якою, але не перевареною.
Після цього залишаємо кукурудзу у воді ще на 1-2 доби.
На цьому етапі можна додати ароматизатори у воду. Кукурудза за цей час набере необхідний аромат і стане привабливішою для риби.
У підборі ароматів, важко щось порадити конкретно. Тут грає роль і місцеві смаки риби і пора року. Найпопулярніші це запахи ванілі, меду, банана і надання солодкуватого присмаку зернам.
Небагатьом рибалкам відомо, що короп не може подрібнити зерна внутрішнім зубом. А його кишковик не в змозі переварювати жорстку шкірку злакових. Відомі навіть випадки, що коли короп наїдався сирих не до кінця набряклих зерен, він гинув від розриву кишковика. Саме через те що зерна “доходили” вже у нього в животі і розбухаючи призводили до розриву.
Процес настоювання зерен кукурудзи приводить їх до повної готовності. Молочна кислота, яка починається утворюватися в такому солодкому розчині, розм’якшує кукурудзу. І не одноразово помічено, що такий кислий неприємний запах кукурудзи для рибалки, навіть подобається рибі. Багато хто спеціально доводить кукурудзу до “скисання”, тому що упевнені, що саме такий присмак більше притягне рибу. Але тут головне не перебільшити і покладатися на свій досвід і чуття.
Якщо кукурудзу досить довго варити, то це приведе до її розварювання і перетворення на кашу. Такий тип кукурудзи можна використати для додавання в підгодівлю.
Якщо кукурудзи зварино надто багато, і процес настояння добіг кінця, то для зберігання можна заморозити зерна до наступної риболовлі.
Баночна кукурудза для лову на фідер.
Дуже широку популярність останніми роками отримала готова харчова кукурудза у банках. Береги річок, особливо в південних регіонах України, так і усіяні цими металевими ознаками перебування рибалок.
Що може бути зручніши? Готова кукурудза – насадка для гачка завжди під рукою і причому досить таки уловиста.
Що стосується харчової звичайної кукурудзи, яка продається в наших супермаркетах, то вона уся різна. І за розміром, і по твердості і по цілісності самих зерен. Тут грає і сорт використовуваної кукурудзи, і технологічний процес приготування і вік самих зерен перед варінням.
Баночна кукурудза однієї і тієї ж фірми, куплена учора і завтра, може істотно відрізняться.
Це і зрозуміло. Адже вона призначена для їжі, і виробник передусім піклується про її смак чим про застосовність в якості насадки для риболовлі.
Баночна кукурудза деяких виробників взагалі буває несмачною, жорсткою і малоприємною для людей, не кажучи вже про її здатність притягнути рибу.
У риболовецьких магазинах можна знайти спеціальну баночну кукурудзу для насадки. Причому йде вона вже з певним ароматом і кольором. Як правило, така кукурудза має цілі зерна однакової величини і зручна у використанні.
У неї входять додаткові компоненти, що перешкоджають швидкій пропажі продукту. Деякі рибалки намагаються використовувати тільки таку кукурудзу. Але як показує практика, немає великої різниці в клюванні між цією спеціальною кукурудзою для риболовлі, харчовою баночною кукурудзою і звареною удома.
З харчової баночної кукурудзи найбільшу популярність мають харчова кукурудза Бондюэль іVernet. На цю кукурудзу відмінно ловиться риба. А міра м’якості відповідна для використання як насадки.
Але партія від партія може істотно відрізняться. Іноді, щоб знайти відповідне ціле зерно кукурудзи для насадки доводиться перебрати половину банки. Буває великий відсоток різаних зерен. Але, не дивлячись на це, приємний запах і солодкуватий присмак кукурудзи, відмінно роблять свою справу на риболовлі.
Є небезпідставна думка, що Бондюэль в скляних банках, краще за якісними характеристиками чим у металевих, і більше підходить у якості насадки.
У баночну кукурудзу також можна додати необхідний ароматизатор. Влітку використовуються більш ягідні, солодкі смаки (полуниця, банан, ваніль..), а під осінь бажано переходити на запах характерний для наживок (креветки, ікра, рак..)
Наприклад добрий результат виходить якщо висипати пакетик ванільного цукру у баночку з кукурудзою. Чи перед закиданням покладати зерна в аттрактант з певним запахом. Але це вже діло смаку і досвіду.
Також баночну кукурудзу можна використати для додавання в підгодівлю в процесі риболовлі на фідер. У готову підгодівлю для годівниці фідера додається декілька зерен кукурудзи. Розсипавшись по дну, вона змусить затриматися на місці нашу рибу.
Не забувайте, що сироп з банки з кукурудзою має відмінний запах і присмак. Його слід такождодавати в нашу підгодівлю.
Насадка з баночної кукурудзи робиться таким же способом як і у попередньому випадку звареною кукурудзою. Можна насаджувати кукурудзу на волос і на гачок. Також під час риболовлі можна і треба експериментувати з “бутербродами”, додаючи до насадки черв’яків і личинок.
Коли з’являється перша зріла кукурудза, то це і є час для її використання для насадки у сирому вигляді. Причому вибираються великі, цілі, м’які ще молочні зерна кукурудзи.
Залишити відповідь